Auto particulier verkopen

Het particulier verkopen van uw auto kan u heel wat voordeel opleveren. Particuliere verkoop van een auto levert doorgaans meer geld op dan bij inruilen van de auto. Bij het particulier verkopen van uw auto dient u met enkele dingen rekening te houden.

Waar kan ik mijn auto particulier verkopen?Het eerste wat u dient te bepalen, is de gewenste verkoopprijs. U kunt natuurlijk de dagwaarde van uw auto bepalen en aan de hand hiervan de verkoopprijs bepalen. Er zijn vele websites die u een indicatie kunnen geven van de dagwaarde van uw auto. U vult op een dergelijke website de gegevens van uw auto in en vervolgens wordt er berekend wat uw auto ongeveer waard is. Hoeveel uw auto waard is, hangt natuurlijk af van diverse factoren. Hierbij kunt u denken aan:

De huidige staat van uw auto;
De kleur van de auto (de ene kleur is meer gewild dan de andere kleur);
Of de auto is onderhouden door een professionele garage;
Of de auto in geval van schade is gerepareerd volgens de richtlijnen van FOCWA;
De kilometerstand.

Als u de waarde van uw auto weet, dan kunt u de verkoopprijs gaan bepalen. U kunt de auto natuurlijk tegen de dagwaarde verkopen, maar u kunt er ook best iets onder of boven gaan zitten. U kunt uw auto op verschillende manieren verkopen. U kunt natuurlijk een A4-tje uitprinten met daarop de belangrijkste gegevens en uw telefoonnummer en dit op de ruiten van uw auto plakken in de hoop dat er een geinteresseerd iemand belt. Maar zeker als u in een kleiner dorp woont, is dit niet altijd effectief.

Advertentie plaatsen op internet

Een goed alternatief is daarom een advertentie via het internet. Deze advertenties worden dagelijks vele malen bekeken en u heeft dan dus een goede kans om uw auto te verkopen. Er zijn websites waar u een gratis advertentie kunt plaatsen, maar er zijn ook websites waar u een vast bedrag betaalt of een commissie. Het vaste bedrag is gewoon per advertentie gelijk. Wanneer er met commissie wordt gewerkt, dan betaalt u meer aan de website naarmate de verkoopprijs van de auto hoger is.

Auto verkopen aan een dealer?

U kunt uw auto verkopen aan een particulier, maar ook aan een autodealer. Er zijn diverse websites te vinden waar u uw auto te koop kunt zetten. Autodealers kunnen vervolgens dan bieden op uw auto. Nadat uw veiling is afgelopen, kunt u de auto verkopen aan de hoogste bieder.
Als u de auto aan een particulier verkoopt, dan kan het natuurlijk voorkomen dat hij of zij een proefrit wil maken in de auto. Natuurlijk is dit geen probleem, maar het is verstandig als u mee gaat. Zo weet u zeker dat u uw auto niet zomaar kwijt bent. U doet er goed aan om alle papieren zoals het kentekenbewijs mee te nemen. Mocht de persoon van de proefrit de auto willen kopen, dan kan dit eventueel direct geregeld worden. U krijgt dan een vrijwaringsbewijs en het geld kan direct worden overgeschreven bij een postkantoor.